De Phoenix                

Praktijk voor Natuurgeneeskunde en Gedragstherapie  op basis van Kinesiologie

Rotatie dieet

In sommige gevallen is het raadzaam om een rotatiedieet te adviseren aan cliënten.

Een rotatiedieet houdt in dat een voedingsmiddel éénmaal in de 4 dagen wordt gebruikt. Hierdoor ontstaat een grote afwisseling in voeding en wordt de kans op een gevoeligheid minder groot. Uiteraard dienen alle stoffen waar de cliënt op reageert wel verwijderd te worden.

 

De onderverdeling van voedingsmiddelen wordt gemaakt op basis van familie, kruisallergie en voedingswaarde. Dit betekent dat het werk voor een diëtiste is om een volwaardig rotatiedieet samen te stellen.

 

Redenen om een rotatiedieet in te zetten:

      bij zwangerschap met grote kans op een gevoelige baby

   •   bij veel intoleranties

      bij onduidelijke of steeds wisselende gevoeligheden

      bij een hoge candida concentratie

 

Bij zwangerschap wordt geadviseerd vanaf ongeveer 7 maanden een rotatiedieet in te voeren. De gedachtegang hierachter is, dat als een kind latent allergisch is, het juist het frequent aanbieden van een product een allergie voor dit product veroorzaakt. Door producten te variëren, is de kans op allergieën minder groot.

Als vervanger voor de normale producten kunnen zoveel mogelijk voedingsmiddelen ingezet worden die in onze cultuur niet veel gegeten worden. De kans op een reactie op deze producten is namelijk veel minder groot. Belangrijk is om te adviseren zoveel mogelijk voeding te gebruiken zonder chemische toevoegingen.

Gedurende het dieet is het bijhouden van een voedseldagboek aan te raden.

 

Voorbeeld rotatie dieet:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar cliënteninformatie

VOEDSELGROEP

DAG 1

DAG 2

DAG 3

DAG 4

EIWIT

Rund- en kalfs-

Kip, eend, gans

Geitenvlees, lams-

Soyaproduc-

ten

 

vlees, koemelk-

Zoetwatervis

vlees, schapenvlees

Kalkoen, Zoet-

 

producten

Eieren

Geitenmelk

watervis

 

Weekdieren

 

-producten

Schaaldieren

ZETMEEL

Boekweit

Rijst

Peulvruchten

Tarwe

 

Aardappelen

Gerst

Zoete aardappelen

Haver

 

 

Rogge

Gierst

Maïs

GROENTEN

Aubergine

Bleekselderij

Pompoen

Witlof, kropsla

 

Tomaat

Wortel, broccoli

Komkommer

IJsbergsla

 

Courgette

Bloemkool

Doperwten

Ui en prei

 

Snijbonen

Witte-/groene kool

Bietengroen

Okra, venkel

 

Sperziebonen

Sjalotten

Rode bieten

Schorseneren

 

Prinsessenbonen

Veldsla, molsla

Spinazie

Chinese kool

 

Zuring

Radijs, koolraap

Warmoes

Spruiten

 

Rabarber

Waterkers

 

Paddenstoe-

len

 

 

Boerenkool

 

 

VRUCHTEN

Banaan

Appels

Bakbanaan

Mango

 

Bosbes

peren

Ananas

Sinaasappel

 

Veenbes

Bramen

Vlierbes

Mandarijn

 

Watermeloen

Druiven

Honingmeloen

Grapefruit

 

Pruimen

Rozijnen

Nectarine

Frambozen

 

Abrikozen

Moerbei

Perzik

Kruisbessen

 

Dadels, papaja

Vijgen

Kersen

Krenten, citroen

 

Avocado

 

Guava

Limoen

ZOETSTOF

Ahornstroop

Rijststroop

Honing

Ruwe rietsuiker

 

Fructose

Druivensuiker

Bietsuiker

Maïsstroop

OLIEN/

Roomboter

Olijfolie

Sesamolie

Maïsolie

VETTEN

Amandelolie

Saffloerolie

Sojaolie

Zonnebloem-

olie

 

Pinda-, kokosolie

Abrikozenpitolie

Vloeibare lecithine

Tarwekiem-

olie

NOTEN/ZADEN/

Pindanoot

Pecannoot

Paranoot

Zonnebloem-

pit

SNACKS

Cocosnoot

Walnoot

Pompoenzaad

Cashewnoot

 

Amandelen

Olijf

Hazelnoot

Pistachenoot

 

 

Maanzaad

Sesamzaad

Popcorn

KRUIDEN/

Laurier

Gember, foelie

Jeneverbes

Knoflook

SPECERIJEN

Kaneel/piment

Kardemon

Bonenkruid

Dille

 

Oregano

Mosterd

Basilicum

Dragon

 

Marjolein

Geelwortel

Rozemarijn

Kervel

 

Thijm, kruidnagel

Bieslook

Salie, gomasio

Koriander

 

Cayennepeper

Nootmuskaat

Chilipeper

Peterselie

 

Witte peper

Wijnsteenpoeder

Paprika

Zwarte peper

KRUIDEN-

Ginseng

Rozenbottel

pepermunt

Kamille

THEEEN

Hibiscus

Anijs

Spearmint

Cichorei

 

Maté

Gemberthee

Goudsbloemthee

Paardebloem-thee