De Phoenix†††††††††††††††††

Praktijk voor Natuurgeneeskunde en Gedragstherapie† op basis van Kinesiologie

Cranio Sacraal Therapie

 

De schedel beweegt

 

Sommige ideeŽn worden al zo lang voor waar gehouden, dat niemand ze nog in twijfel trekt. Zo heeft men ooit geconstateerd dat de fontanellen van babyís langzaam dichtgroeien, totdat zich uiteindelijk een hard bot heeft gevormd waar geen beweging meer in zit.

Tot voor kort was er geen reden om aan dit idee te twijfelen, want je ziet of voelt de schedel immers niet bewegen. Maar in de jaren zeventig ontdekte de Amerikaan John Upledger tijdens een operatie bij toeval dat het hersenvlies beweegt. Door middel van wetenschappelijk onderzoek toonde hij aan dat ook de schedelbeenderen bewegen en hij onderzocht de oorzaak van die beweging. Op basis van dit onderzoek ontwikkelde hij een behandelmethode waarmee allerlei klachten gunstig beÔnvloedt kunnen worden.

 

Het Cranio-Sacraal systeem

 

De naam is ontleend aan de beenderen die samen met† de wervelkolom het zenuwstelsel omvatten. De hersenen en het ruggenmerg zijn bekleed met beschermende vliezen waarbinnen vloeistof circuleert. Een deel van dit vlies is vastgehecht aan de binnenkant van de schedel en op een aantal plaatsen in de wervelkolom.

Hierin ontstaat een ritmische beweging: het Cranio-Sacraal ritme. Het Cranio-Sacraal systeem is een hydraulisch systeem. Dit betekent dat druk op een bepaald punt uitgeoefend, zich voortplant door het hele systeem. Denk bijvoorbeeld aan een met water gevulde ballon. Als je daarbij op een punt druk uitoefent, ontstaat er een beweging op een andere plaats. Op die manier heeft elke beweging binnen het systeem effect op het geheel.

 

Omdat het Cranio-Sacraal systeem de hersenen en het ruggenmerg omgeeft, heeft het grote invloed op de werking van veel lichaamsfuncties, zoals o.a. waarneming, beweging, ademhaling, spijsvertering en emoties. Wanneer het Cranio-Sacraal ritme verstoord wordt, heeft dit dus een nadelig effect op de hersenen en ruggenmerg, waardoor vele functies bemoeilijkt worden.

Zoín verstoring kan bijvoorbeeld ontstaan door een ongeluk, infectie, een operatie en† teveel stress. Het gevolg is dan dat de druk op de hersenvliezen te groot wordt, zodat de schedelbeenderen niet meer vrij kunnen bewegen.

 

Dit is ook op emotioneel gebied terug te vinden. Als iemand in een periode van zijn leven teveel stress ervaart en niet de mogelijkheden aangeboden krijgt om dat te hanteren, dan zal een deel van die beweging zich vastzetten. Een natuurlijk overlevingsmechanisme, omdat we hierdoor de stress niet zo erg voelen en dus door kunnen met ons leven. Helaas herstelt niet in alle gevallen het lichaam de beweging zelf weer en dat heeft tot gevolg dat je in je ontwikkeling ook vast komt te zitten in die fase. Je weet dan wel dat je iets anders wilt doen dan zoals je het tot nu toe deed, maar hoe doe je dat? Je lichaam dendert automatisch door in het ontstane patroon zonder open te staan voor verandering.

 

De Behandelmethode

 

Cranio-Sacraaltherapie is erop gericht om blokkades binnen het systeem op te heffen, zodat de schedel en de hersenvliezen hun natuurlijke bewegingsvrijheid terugkrijgen.

Een Cranio-Sacraaltherapeut kan het ritme met zijn handen ervaren en hierdoor lokaliseren in welke gebieden zich problemen voordoen.

Door de schedelbeenderen als een soort handvat te gebruiken, kan er invloed op de hersenvliezen uitgeoefend worden. Wanneer de beweging is hersteld, kan het lichaam gebruik maken van zijn eigen correctiemechanisme, waardoor het genezingsproces in gang gezet kan worden.

 

Als deze therapie gebruikt wordt in combinatie met Kinesiologie is het gevolg dat het lichaam sneller in staat is zijn natuurlijke balans terug te vinden.

De aanwezige klachten kunnen herstellen.