De Phoenix                

Praktijk voor Natuurgeneeskunde en Gedragstherapie  op basis van Kinesiologie

Dieet voor Hoog Sensitieve Personen

 

Dit standaarddieet wordt geadviseerd bij prikkelgevoelige mensen. In dit dieet zijn alle prikkelende stoffen vermeden waardoor er rust komt. Bedenk wel dat dit een standaard dieet is! Een kinesioloog kan uittesten wat een specifiek dieet zou zijn

 

Suiker:
Verminder of stop het gebruik van suiker, vervang eventueel door fructose. Als suiker vandaag zou worden uitgevonden, zou het verboden worden vanwege de nare bijwerkingen. Overigens, het gebruik van suikervervangers in de zogenaamde light-producten is zo mogelijk nog schadelijker! Honing is ook geen alternatief, omdat het een grote hoeveelheid salicylaten bevat, welke hyperactiviteit kunnen veroorzaken!

Kleur- geur- en smaakstoffen, volgens de E-nummering:
Vermijd zo veel mogelijk het gebruik van deze stoffen, door gezond vers voedsel te bereiden en niet of erg weinig te snoepen. Onderstaande stoffen hebben bewezen negatieve bijwerkingen op hyperactiviteit, astma, allergie en eczeem of een combinatie hiervan.

 

· E102 Tartrazine. Gele kleurstof, komt vaak voor in frisdranken, cakemeel, vla, custard, vruchtenkwark, oogschaduw, chips, borrelnoten, zoutjes etc (staat bekend als een van de ergste toevoegingen!)

· E107 Yellow 2G. Gele kleurstof komt voor in fritesaus

· E110 Sunset yellow FCF. Gele kleurstof, komt voor in vla, pudding, fritesaus, vruchtenyoghurt, borrelnoten, kroepoek etc.

· E120 Cochinille extract. Karmijnzuur. Komt voor in desserts, frisdranken, soepen, fruitcoctail, yoghurtdrinks, milkshake, pinda's in gekleurd jasje

· E124 Ponceau (Rood) Komt voor in desserts, frisdranken, soepen, fruitcoctail, yoghurtdrinks, milkshake, knabbelnoten, chips, ijs, kaas, snoep etc.

· E127 Erythrosine (Rood) Coctailkersen en van buiten de EU geïmporteerde producten zoals, vla, puddingpoeder, custard, engelse drop, zuurtjes, spekjes, vlaaivulling, milkshake etc.

· E133 Brilliant Blauw. Komt voor in Doperwten in blik, ijs en cosmetica

· E150 Caramel. Komt voor in azijn, zwart op wit dragees, mosterd, mayonaise met mosterd, chocoladevla, bruinebonensoep, bouillonblokjes, frisdranken en siropen, spijs- en soeparoma, engelse drop, dropstaafjes, pizza, wine gums, milkshake, vruchtenyoghurt etc. etc.

· E151 Briljantzwart. Kleurstof komt voor in: frisdrank, siroop, snoep en suikerwerk, vla, stoofperen

· E155 Chocolade Bruin HT. Komt voor in gebak en bakwaren, chocolade, cake met cacaofantasie, snoep, toffees, suikerwerk

  E160b Perzikkleur / oranje. Komt voor in margarine, frituurolie, sladressing, ijs,

 kaas, smeerkaas, salades, zoutjes, sausen, chocoladecake, vruchtenyoghurt

 

Conserveermiddelen en Voedingszuren:
Vermijd zo veel mogelijk het gebruik van deze stoffen, door gezond vers voedsel te bereiden en niet of erg weinig te snoepen. Onderstaande stoffen hebben bewezen negatieve bijwerkingen op hyperactiviteit, astma, allergie en eczeem of een combinatie hiervan.

 

· E210 Benzoëzuur. Komt voor in Sambal, krentenbrood met spijs, limonadesiroop, mosterd, groenten in blik, jam, sauzen, salades, leverworst, mayonaise, margarine, halvarine, eierproducten (zie verder E211)

· E211 Natriumbenzoaat. Komt voor in salades, vleessauzen, chips, kroepoek, zure haring, fritessaus, ketchup, hotcurry, barbequesaus, melk, karnemelk, ijs, jam, vruchtenyoghurt, bitterballen, loempia's, nasi goreng, bami, puddingsaus, vijgen, dadels, cake

· E212 Kaliumbezoaat. Komt voor in salades, vleessausen, chips, kroepoek, zure haring, fritessaus, ketchup, hotcurry, barbequesaus, melk, karnemelk, ijs, jam, vruchtenyoghurt, bitterballen, loempia's, nasi goreng, bami, puddingsaus, vijgen, dadels, cake, etc. etc.

· E213 Calciumbenzoaat. Komt voor in salades, vleessausen, chips, kroepoek, zure haring, fritessaus, ketchup, hotcurry, barbequesaus, melk, karnemelk, ijs, jam, vruchtenyoghurt, bitterballen, loempia's, nasi goreng, bami, puddingsaus, vijgen, dadels, cake, etc. etc.

· E214 Ethyl-p-hydroxybenzoaat. Komt voor in spijs en soeparoma, vlaaivulling, geconfijte vruchten, dessertsaus, vlavulling, fruitsnoep, vruchtensap, rode bieten in glas, zalven en crèmes

 

Wat mag ik WEL eten?


Basisvoeding:

Zilvervliesrijst, witte rijst (géén snelkookrijst), Gort (geen snelkokende vluggort), Kapucijners (nooit te gaar koken, dit stimuleert winderigheid), Gierst, Mihoen, Linzen, Glutenvrije pasta (merk: Schär)


Diverse groenten, alleen gekookt eten:

· Wortels (winterpeen of bospeen) ABSOLUUT NIET RAUW ETEN, wortel bevat een allergene stof die verdwijnt door het te koken.

· Bloemkool , Bamboescheuten, Taugé, Sperziebonen, spruitjes (niet te zacht koken)

· Witte kool (niet te vaak, ivm zware verteerbaarheid), Uien (beperkt ivm darmovergevoeligheid)

· Tuinbonen uit glas (merk: HAK of Koolen)

Appelmoes, zelfgemaakt van biologisch geteelde appels met beperkt fructose als zoetmiddel


Drinken:
Wissel de onderstaande dranken een beetje af. Een dieet kan ook te schoon worden als u alleen bronwater uit de winkel koopt.

· Water uit de kraan, véél water drinken, 1 - 2 liter per dag

· Water uit de fles, zonder bubbels (bijv. Spa)

· Groene thee

Natuurlijk Diksap uit de reformwinkel "Appelsmaak" andere smaken bevatten "verkeerde" stoffen

 

Tussendoortjes:

Volkoren rijstwafels, Pompoenpitten, Biologisch geteelde appels


Bij de bereiding voor een smaakvariatie:

· Geroosterde zonnebloempitten (verhit even op de bodem van een stalen of geëmailleerde pan, NIET op Teflon of andere antiaanbaklaag)

· Geroosterd sesamzaad

· Lijnzaad Ruerli maling (1 eetlepel per dag voor vezels en omega vetzuren)

· Olijfolie, Zeezout, Fructose (fruitsuiker)

· Rijstemeel voor het binden van sauzen of het maken van pap

· Bonenkruid, voor op de tuinbonen, Verse maggiplant / Lavas

· Salie (weinig gebruiken)

· Appel / perenstroop (zonder toegevoegd suiker)


Diversen:
1 maal verse haring per week (noodzakelijk voor het vetzuur)

 

 

 

Terug naar cliënteninformatie