De Phoenix                

Praktijk voor Natuurgeneeskunde en Gedragstherapie  op basis van Kinesiologie

Inbakeren: een ouderwetse methode

         voor moderne baby’s

Over inbakeren hoor je de laatste tijd erg veel. Vooral bij slechte slapers of vaak huilende baby's helpt inbakeren om rust te geven aan je kleine. En het is goed in te denken. Je baby heeft 9 maanden in je buik gezeten, en was aan alle kanten om zich heen beschermd. Na de geboorte is die ineens helemaal vrij en onbegrensd. Hij/zij mist vaak de bescherming die je buik bood. In onze antwoorden op vragen aan ouders, zul je vaak zien dat we aanraden om je baby meer te begrenzen, bijvoorbeeld met een opgerolde handdoek in de wieg. En ook draagdoeken borduren voort op dit principe.

Inbakeren is iets wat je oma misschien nog kent van vroeger. Maar de meeste mensen van nu hebben geen idee meer hoe het gaat. Daarom hieronder een uitleg en foto's die je laten zien hoe je moet inbakeren.

Voor zover we weten zijn er slechts enkele situaties wanneer je het niet mag doen:

Kinderen met een heupdysplasie (zwak heupgewricht) mogen zo niet ingepakt worden, die moeten de beentjes gespreid houden.
Ook niet inbakeren bij luchtweginfecties of koorts, want ze moeten dan wel goed kunnen hoesten.

Niet inbakeren als een kind borstvoeding krijgt, voeden gebeurd zonder ingebakerd te zijn.
En niet 24 uur na vaccinaties, vanwege een kans op koorts als reactie op de prikken.

Voor de foto's en tekst bedanken we Kari uit Nieuwmoer (België).

Terug naar cliënteninformatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leg 2 flanellen omslagluiers klaar, beiden met één punt naar het midden geklapt. De punt van de onderste luier komt net iets onder de vouwlijn van de bovenste luier te liggen. Zelfgemaakte luiers van dun flanel zijn handig in het gebruik, maar met de dunnere omslagluiers uit de winkel gaat het ook. Bij gebruik van een wolwikkel of luierbroekje dat het vocht enigszins tegenhoudt, zijn 6 tot 8 omslagluiers van 70 x 70 cm voldoende als basisuitzet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leg je kindje schoon en droog, eventueel na het voeden maar dat hoeft niet, diagonaal op de luiers met de schoudertjes op de vouwlijn van de bovenste luier terwijl de onderste luier zo moet liggen dat hij straks gemakkelijk om het hoofdje gevouwen kan worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trek een armpje langs het lichaam naar beneden. Dit lijkt onnatuurlijk omdat baby's uit zichzelf met de armpjes omhoog liggen, maar juist door het vastleggen van die immer bewegende armpjes wordt je baby rustig. Ook de beentjes trek je een beetje recht naar beneden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trek nu de punt van de bovenste luier aan de kant waar je het armpje naar beneden houdt om het lichaampje heen en leg hem aan de andere kant onder het lijfje vast. Het handje van het armpje dat je naar beneden houdt, druk je zachtjes met de binnenkant open tegen de heupjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het ingepakte armpje wil eigenlijk weer omhoog. Daarom is het handig het zacht op zijn plaats te houden terwijl je de luier om het lijfje trekt. Niet bang zijn om het te strak te doen. Te los geeft een flodderig pakketje en de luiers zijn soepel genoeg om toch nog wat bewegingsruimte toe te laten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trek nu het tweede armpje naar beneden. Het handje open (geen vuistje) weer tegen de heupjes aandrukken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terwijl je het armpje op zijn plaats houdt trek je de tweede punt van de bovenste luier om het lichaampje en legt hem aan de andere kant onder het lijfje vast.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niet schrikken als de kleine wat tegensputtert. Ingepakt zijn ze meestal binnen een paar minuten stil. Zo niet dan is het waarschijnlijker dat ze honger hebben of worden geplaagd door een ander ongemak, dan dat ze last hebben van het ingepakt zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als de bovenste luier om het lijfje is gevouwen, pak je de onderste luier op de vouwlijn en vouwt hem, met beide handen, om het hoofdje naar de schoudertjes toe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er ontstaat een nieuwe vouwlijn ter hoogte van het hoofdje. Terwijl je met één hand met gespreide vingers, de luier aan beide kanten van het hoofdje op de schoudertjes vasthoudt, kun je met de andere hand, een voor een, de punten van de onderste luier pakken en schuin over de borst naar beneden trekken.

 

De stof die over is kun je weer onder het lijfje vouwen. Eerst één kant, vervolgens de andere.

 

Het pakje is nu eigenlijk klaar. Zolang het kindje klein genoeg is, kan de punt bij de voetjes nog omhoog worden gevouwen. Wij zetten het geheel vast met 1 veiligheidsspeld op de borst. Je kunt hiervoor onder de kin met een vinger wat stof opnemen en zo de over elkaar gevouwen punten van de luier die onder lag, even vast zetten. Het ingebakerde kindje wordt op de rug in bed gelegd.